Preetee Kumar op bezoek in Nederland


In april 2022 was Preetee Kumar, directeur van de Solan Public School in India, na meerdere online ontmoetingen tussen haar leerlingen en die van Freinetschool de Bothoven, op bezoek in Enschede. Een dik jaar – en een tegenbezoek aan India – later, is Preetee opnieuw in Nederland. Behalve Lopend Vuurtje activiteiten op twee basisscholen, hebben we een paar andere, inspirerende ontmoetingen voor haar in petto.


Peace Palace in Den Haag

Op 30 september bezoeken Marianne, Elna en Preetee het Peace Palace in Den Haag. 

De rondleiding in het Vredespaleis is een indrukwekkende ervaring, met veel prachtige kunst en een indrukwekkende sfeer in de zalen. Het maakt duidelijk dat dit voor de mensheid een belangrijke plek is voor het behoud van de wereld. En dat we als mensheid nog niet genoeg beseffen dat we elkaars pijn lijden.

Voor het Vredespaleis brandt een World Peace Flame. Rondom dit monument is een pad gelegd met stenen uit alle landen van de wereld. Het lopen van deze kleine, meditatieve cirkel blijkt wonderbaarlijk helend. Het is heel mooi om bij de Vredesvlam in het centrum van de cirkel te eindigen en zo letterlijk te ervaren dat de vrede van binnen begint.


Bezoek aan Elna’s moeder
Tijdens het bezoek van Elna en Marianne aan India, zijn zij hartelijk ontvangen door zowel de moeder van Preetee Kumar als de moeder van Preetee’s hoofddocent. Bij dit warme welkom hoorde traditiegetrouw een goed gevulde tafel. De oudere generatie wordt in India gezien als de belangrijkste teachers en daarom met groot respect behandeld. Een bezoek aan Elna’s moeder stond dan ook vanzelfsprekend op de ‘points of interest list’. 

Preetee heeft als eerbetoon een prachtige sjaal voor haar meegenomen, die in grote dankbaarheid is ontvangen. 


Bezoek aan Wereldvredesvlam Nederland 

Ter afsluiting van Preetee’s reis bezoeken we in Randwijk de mede-oprichtster van de World Peace Flame Savitri Maccuish en de Nederlandse oprichters Quirine en Hans Wentink. Bij een lekkere maaltijd delen we alle ontwikkelingen rond de Wereldvredesvlam Twente en de activiteiten van Lopend vuurtje in Enschede en India. 


Door de kennismaking is er een nauwere band gelegd voor ondersteuning van de World Peace Flame in India en is het contact met de moedervlam in Wales versterkt. Preetee ontvangt als dank een kleine World Peace Flame om mee te nemen naar India en daar het vredesvuur verder te verspreiden.