Uitwisseling in Enschede tussen India en Nederland


Preetee Kumar, directeur van de Solan Public School in India, bezocht Enschede op 5 en 6 april 2022. De leerlingen van de Solan Public School hadden dit schooljaar online al meerdere uitwisselingen met de Freinetschool de Bothoven, samen met hun juf Mirjam. Dit keer was de juf uit India zelf in de klas in Nederland!


‘s Morgens was Preetee met de kinderen in de wintertuin van de Wonne, waar de Wereldvredesvlam Twente brandt. De 26 leerlingen spraken over hoe je met je energie om gaat en hoe je een ruzie bijlegt. Wat maakt je blij? Waar word je rustig van? Ze maakten ook een vredeslichtje. Niet voor zichzelf, maar voor iemand die in hun leven alle verschil maakt. Het was heel fijn om te ervaren dat deze kinderen lieve, zorgzame mensen om zich heen hebben. Ze mogen deze mensen hun vredeslichtje geven.


Deze ochtend was er ook een uitwisseling met de leerlingen in India. De leerlingen delen via zoom hun dagelijkse gewoonten, bijvoorbeeld hun sport, eten, feesten en liedjes. ‘s Middags bracht Preetee een bezoek aan de Freinetschool. Met een tekening met handen, als kleurrijke groet van de kinderen uit India. En ze vertelde over de vlag van de school en hoe ze zelf met haar school begonnen is.

Het was een uitwisseling waarin we, naast de online kennismakingen, elkaar nu in levende lijve beter hebben leren kennen. Het was een mooie uitwisseling van verhalen, interesses en onze dagelijkse gewoontes. En het wordt zeker vervolgd.