Geboortedag van Gandhi in het licht


De geboortedag van Mahatma Gandhi - 2 oktober - is een belangrijke en feestelijke dag in India. In 2022 vierden Marianne en Elna deze feestdag in India bij Preetee Kumar, directeur van de Solan Public School. Met het aansteken van een World Peace Flame werd haar school op deze bijzondere dag een officiële World Peace Flame school. Dit jaar viert Preetee Kumar Gandhi’s geboortedag in Enschede en we bezoeken met haar twee basisscholen.

Brieven en tekeningen van de penvrienden uit India voor De Bothoven.
Freinet De Bothoven
In de ochtend zijn we bij Freinetschool de Bothoven. Leerlingen vertellen op het podium over hun gewoontes en activiteiten in Enschede. Mrs. Kumar vertelt over de geboortedag van Mahatma Gandhi en hoe hij het verschil maakte voor de mensen in India. Wat de leerlingen allemaal veel spannender vinden, is dat Preetee 24 brieven van hun penvrienden uit India uitdeelt. Er lijkt al een hechte uitwisseling te ontstaan, die zeker met tekeningen en via zoom nog een vervolg gaat krijgen dit schooljaar.

Tekeningen delen over het schoolkamp in Het Zeggelt
Montessori Het Zeggelt
In de middag bezoeken we de middenbouw van Montessori het Zeggelt. Kind van de Vredesvlam Maxx Rosema is helemaal enthousiast en weet zijn klasgenootjes heel wat over India te vertellen. Preetee vult zijn verhaal aan met haar verhaal over de geboortedag van Mahatma Gandhi. 

De leerlingen krijgen hierna de Lopend Vuurtje opdracht om een tekening te maken. De klas was de week ervoor op kamp geweest en in hun tekening mogen ze laten zien wat ze fijn vonden om samen te doen. De drie leukste tekeningen worden door de leerlingen zelf uitgekozen.