Leerlingen creëren hun vredesboodschap

Light my fire

Op donderdag 28 november organiseerde Stichting Wereldvredesvlam Twente samen met het Bonhoeffer College en de locaties Kottenpark en Vakschool Het Diekman van Het Stedelijk Lyceum feestelijke workshops en een voorstelling rondom het thema Light my fire for peace! Het doel van deze vredesdag was om leerlingen te helpen begrijpen wat je kunt doen om zelf vrede te ervaren, te bevorderen en door te geven. Het programma duurde van 10.00-15.00 uur en vond plaats in Prismare te Enschede.

Lichtjes aansteken
De leerlingen van drie onderbouwklassen werden ontvangen door vrijwilligers van Wereldvredesvlam Twente en kunstenaars van Hartkwartier. Daar werd door de leerlingen gelijk de energie voor de dag aangestoken door het verbinden van vredesvlammen vanuit elke school. En beleefden ze met een vredesmeditatie hoe je uit het hoofd en in het hart komt. Met als inspirerende verbeelding dat je een kaars eenvoudig kunt doven, maar dat je er ook voor kunt kiezen om met diezelfde kaars 1.000 andere lichtjes aan kan steken.

Ieder in z'n kracht
Vervolgens maakten zij, onder leiding van Hartkwartier, op speelse wijze kennis met rap, percussie, dance, samples & sounds en video-art. In een verbindende mix, van praktijkonderwijs tot gymnasium, waarin iedereen zijn eigen talenten liet zien en er helemaal bij hoorde. Zo bedachten en verwerkten zij hun gezamenlijke vredesboodschap. Als afsluiting presenteerden zij in een voorstelling vol overgave hun muzikale en beeldende creaties aan elkaar en aan schoolgenoten, familie en buurtbewoners.

Marianne vertelt over het vredesproject op de radio bij 1Twente.


Vredeseducatie in actie
Het was een dag die organisch verliep, met dank aan de inspirerende kunstenaars en de betrokkenheid van alle deelnemers. De docenten van de drie scholen ontdekten hoe je als team van scholen kunt samenwerken aan burgerschap in een veilige omgeving buiten hun eigen leslokaal. Met als mooie bijkomstigheid dat zij ook na deze workshops hun lespraktijken willen blijven uitwisselen. Daarmee zetten zij het idee van Lopend Vuurtje van de Wereldvredesvlam Twente voort.

Vrede verspreiden
In het portfolio, dat alle leerlingen ter voorbereiding en afsluiting van dit vredesproject in de klas gebruikten, kwamen een paar mooie suggesties naar voren op de vraag hoe je van onvrede naar vrede kunt komen, zoals: 'verbinden door samen leuke dingen te doen', 'positief blijven vanuit je ziel', 'elkaar bemoedigen en blijven praten' of zelfs 'je de hartslag van je moeder herinneren'. Met als mooiste suggestie om 'vanuit je buik en lijf te voelen hoe het met je is, wat je van iets vindt en daar eerlijk over zijn naar jezelf'.


Videocompilatie van de workshops en de voorstelling.


Dankbaarheid
Met dank aan de Initiatiefkracht-subsidie Jijmaaktdebuurt en sponsoring van Prismare, Tetem, Roombeekschool, bakkerij Oonk en Katoen Schenk Atelier, kijken we terug op een warme en succesvolle dag. We zagen na afloop glunderende leerlingen én docenten vertrekken, gemotiveerd om hun vredesvuurtje verder te verspreiden!