De Wereldvredesvlam ontmoet Titus Brandsma




De aanleiding
Enige tijd geleden werden we benaderd door bewoners van het Karmelklooster in Zenderen. Zij wilden tijdens hun jaarlijkse uitje graag aandacht besteden aan de heiligverklaring van karmeliet Titus Brandsma en daarvoor op zijn gedenkdag een bezoek brengen aan het Titus Brandsma Memorial in Nijmegen. De stad waar hij lang woonde en werkte, voordat hij in 1942 in Dachau om het leven kwam. Omdat Brandsma een voorvechter voor vrede was en er bij het Memorial ook een Nijmeegse World Peace Flame brandt, vroegen zij ons om met de Vredesvlam Twente onderdeel te zijn van het programma. Die uitnodiging namen we graag aan.



Het vuur van Titus Brandsma
De kracht van de Wereldvredesvlam Twente zit in onze samenwerking met scholen. We zochten dus ook nu naar een mogelijkheid om kinderen te betrekken, ondanks dat de reis in de zomervakantie zou vallen. Als één school deze kans niet voorbij zou kunnen laten gaan, dan natuurlijk de Titus Brandsmaschool uit Hengelo. En dat hadden we goed ingeschat. Juf Miranda van groep 8b wist dat haar kinderen zich hier wel voor wilden inzetten. Zo lukte het hen om - nog net voor het spelen van hun afscheidsmusical - twee mooie muurkanten te maken, over het leven van Titus Brandsma en over de World Peace Flame.
 
Bij het ophalen van deze panelen hebben zij allemaal hun persoonlijke vredeswens uitgesproken. Voor een ziek of overleden familielid, de oorlog in Oekraïene, een huisdier en natuurlijk voor een knallende musical. Met al deze mooie intenties in gedachten stak één van de leerlingen hun Vredesvuur aan. Wij hebben dit vuur brandend hebben gehouden en, samen met hun kunstwerken, meegenomen op reis.

De stadswandeling
Zo reden we op 27 juli met een gezellig gevulde bus van Zenderen naar Nijmegen. Onderweg vertelde onze voorzitter Elna hoe de ervaring van het ontsteken van de eerste World Peace Flame haar leven tot op de dag van vandaag beïnvloedt en wat deze vlam voor iedereen die ermee in aanraking komt kan betekenen. Dat we hem ter plekke al konden laten zien was een leuke verrassing, ook voor de chauffeur.
 
Na de koffie werden we getrakteerd op een inspirerende stadswandeling langs de belangrijkste plekken en gebouwen waar Titus Brandsma zijn sporen heeft nagelaten. Het zalige weer en de welbespraaktheid van onze reisleiders hielpen mee om de stad en Titus beter te leren kennen. Het is duidelijk niet voor niets dat hij in 2006 is uitgeroepen tot Grootste Nijmegenaar Allertijden. Natuurlijk wandelde de Vredevlam ook mee.



Een gespreksronde en viering
Om elkaar en Titus nog wat beter te leren kennen gingen we na de lunch in gesprek over een paar citaten uit zijn publicaties. Citaten over het thema oorlog en vrede, die helaas opnieuw actueel blijken te zijn. Vanuit de Vredesvlam blijven we ook graag inspireren om verder te kijken dan 'geen oorlog' en te leren zien wat jijzelf kan doen aan vrede in jezelf en om je heen. 

Dit was een mooie gelegenheid het gesprek met deze gedachten te verrijken. Tijdens de slotviering in de Titus Brandsma Gedachteniskerk hebben we de muurkranten van de leerlingen kort toegelicht. Na ons vertrek kregen ze een mooie plek bij Brandsma's gedenkkapel.



Veilige thuiskomst
Deze vruchtbare dag sloten we samen af met de Vredesvlam Twente bij de Titus Brandsma gedenksteen in het klooster van Zenderen. Onder het zingen van Als alles duister is zijn meerdere kaarsen aangestoken aan het Vredesvuur van de leerlingen. We danken de school voor hun bijdrage aan deze uitwisseling en het Karmelklooster voor de mooie verbinding van onze helden en Vredesvuren.