Een lichtend rondje om Enschede

Bron: TC Tubantia
Er is een kleine - maar zware - traditie ontstaan. Op de kortste dag van het jaar loopt het licht een rondje om de stad, een rondje om vrede te verspreiden. Het begon vorig jaar op 21 december met een stoer idee van een Vredesvriend, die bekend was met deze bijzondere route. Toen liep Elna al de helft mee, maar dit jaar hebben ze de 40 kilometer helemaal samen volbracht.

Helaas een natte, winderige dag, maar ze hielden stand. En het vuur ook! Dat bewijst dat deze traditie tegen alle weersomstandigheden bestand is. Dus wie weet loop jij volgend jaar wel mee?

Hieronder een bijna fotografisch verslag van een paar hoogtepunten van de lichtreis.

08.00 uur: Bij De Wonne aan de Noorderhagen doet Coos, vlamverzorger van de Wereldvredesvlam Twente, de wandelaars Elna en Jan uitgeleide, onder een warme schouderklop met de woorden "gaat heen in vrede".



08.15 uur: Op station Enschede-Centraal ziet de buschauffeur van lijn 2 hen instappen, op weg naar de start in het Wesselerbrinkpark in Enschede-Zuid.

09.00 uur: Bij Jacobsrietweg/Rutbeek. Op het slingerende asfaltpad krijgt een belangstellende wandelaarster-met-hond door Elna een kaars van de vredesvlam aangeboden.



09.45 uur: Usseleres/Helweg. Tijd voor een (thermos)koffiestop in de regen. Dat kan mooi bij deze oogsttafel-met-kerststuk langszij van een boerderij. Na afloop brandt in een van de lantaarns op de tafel wederom een kaars van de vredesvlam.


12.15 uur: Twekkelo. Op het erf zwaaien Marianne, Marco, Maxx en Angeline de wandelaars uit voor het volgende traject, via Enschede Kennispark (NS), Campus UT en zorgboerderij De Vier Marken.

14.15 uur: Lonneker. Bij Sprakel in het Bos trekt Elna schone en vooral droge sokken aan. Aan de kapstok hangt de druipende kleding. Inmiddels zijn kruidenthee, bokbier en bruinebonensoep genuttigd. Buiten is het droog geworden.


15.30 uur: Stokhorst, bospad bij Kleine Linderesweg. Plots felle windvlagen doen de capuchons van de wandelaars omhoog vliegen. Flakkerend lamplicht, vallende dode takken langszij. Het wordt nu snel donker.

16.30 uur: Dolphia, De Kei. Een uiterst welkome theepauze bij dit dagactiviteitencentrum. Op de bovenverdieping is een personele kerstborrel gaande; evengoed is beneden een gastvrije ontvangst door een medewerkster, ondanks een uur vertraging van de wandelaars. De Kei valt sinds vorig jaar onder de landelijke stichting ‘s Heerenloo, in 1891 opgericht als 'Vereeniging tot opvoeding van idiote en achterlijke kinderen'.


17.45 uur: Zuid-Esmarke, Kersdijk. Het is duister en de regen 'vlaagt' weer omlaag. Op het pad zijn twee gele vlekjes te zien van de olielampen van de moedige wandelaars. Zij hebben kort ervoor bij een lichtmast van de kruisende Oostweg de regenbroeken weer aangedaan.

18.45 uur: Buurserstraat/Erve’t Stroink. Bij het schijnsel van de lampen zijn krap de contouren van de verlaten boerderij en scoutingschuur te zien. Op een zitbank op het erf vinden de twee lopers in stilte en vermoeidheid een tijdelijke rustplek. Niet zicht- en hoorbaar maar in de onmiddellijke nabijheid de uilen van Dragonheart.

19.30 uur: Wesselerbrink, Le Pompidou. Finish rondom het vuur van dit horeca-etablissement, met klinkende glazen van muntthee en bokbier.

20.00 uur: Met de taxi van een Afghaanse jongeman terug naar de stad. In zijn comfortabele auto (de olielampen nu gedimd op de vloer) vertelt de chauffeur in een notendop zijn migratieverhaal; een lichtend voorbeeld van de nieuwe Nederlander. En een mooi verhaal om mee thuis te komen.