Lopend Vuurtje in de Internationale Schakelklas


De kennismaking van de Internationale Schakelklas met Lopend Vuurtje - in maart van dit jaar - was zo'n succes, dat we hier op 14 september 2017 een vervolg aan hebben gegeven. Juist voor deze kinderen, die grotendeels uit Syrië komen, is praten over vrede een soort primaire emotie. Want wat betekent vrede voor hun? Geen oorlog natuurlijk! En dan vooral geen oorlog in Syrië. Maar het betekent ook 'dat m'n oma naar Nederland kan komen'. Of 'dat ik terug kan naar een veilig Syrië'. Ondanks de taalbarrières tussen deze kinderen, waren zij toch in staat zeer ontroerende vredeslichtjes met een boodschap van liefde voor elkaar te verwoorden.

Met deze klas hebben we ook aandacht besteed aan vrede in de vorm van goed zorgen voor de wereld. Bijvoorbeeld door te kijken naar de hoeveelheid afvalstromen die we kennen. En hoe wij in Nederland met ons afval omgaan. Dat wij bijvoorbeeld een prikkel als statiegeld nodig hebben om ons afval terug te brengen. Dat bleek allemaal heel anders dan zij gewend waren. Wat weer een paar mooie eyeopeners opleverde!

Kortom, een hartverwarmende ontmoeting tussen jongeren en de Wereldvredesvlam. De klas zal volgende week, op de Internationale Dag van de Vrede van 21 september, aanwezig zijn in de Burgerzaal, om over hun activiteiten te vertellen en het vuurtje door te geven aan een andere school.