Vrede is een werkwoord

Onder dit motto hebben we dit weekend de Week van de Vrede 2013 afgesloten. Een week vol inspirerende activiteiten. Namens de Wereldvredesvlam Twente zetten we er hier twee in het zonnetje.

Opening in de Wonne
Op zaterdag 21 september is de Week van de Vrede geopend in de Wonne, die ook dit jaar als Ambassade voor Vrede een centrale plek had in de stad. Er werden mooie woorden gesproken en er waren bijzondere foto's te zien van studenten van het ROC van Twente. De hele week kon u deze expositie en de Ambassade voor Vrede bezoeken.

Opening Vredesweek 2013


Vredesviering in het Gebouw
Het Apostolisch genootschap had dit jaar haar deuren geopend om alle partners die samen de Vredesviering organiseren te ontvangen. Met een sfeervolle afwisseling van zang, dans en muziek, hebben verschillende inspirerende sprekers het podium beklommen. Zo leerden we over het internationale vredeswerk van het Christian Peacemaker Team, over de inzet van de Verenigde Naties, over de kracht van buurtbemiddeling bij ons allen om de hoek, over hoe je als ouders zorgt dat je aangehaakt blijft bij wat er in de virtuele wereld gebeurd en over het respecteren van en oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars God en elkaars Heilige Boek.

Met name deze laatste spreker, de heer Enis Odaci (voorzitter stichting Humanislam), wist met zijn woorden de aanwezigen in het hart te raken. En daarmee de avond mooi af te sluiten. Want zijn oproep geeft een directe invulling aan het motto Vrede is een werkwoord, het maakt dat iedereen zijn woorden kan laten werken voor vrede.
Laten we zeggen: vertelt u mij over uw God.
Laten we zeggen: vertelt u mij over uw heilige boek.
Laten we zeggen: vertelt u mij over de verlichting.
Maak de mens het begin- en eindpunt van de godsdienst.
Dat is de basis voor vrede binnen godsdiensten.
Het is de basis voor vrede tussen godsdiensten en tussen naties.
Dichter bij huis: het is de basis voor vrede tussen familie, vrienden, buren en collega’s.

Hij sloot zijn toespraak af met een persoonlijke definitie voor Vrede, die we op deze website graag een prominente plek geven en hopelijk met onze Wereldvredesvlam en met het Lopend vuurtje kunnen verspreiden over jong en oud, over stad en land.

Vrede is een levenshouding waarin mensen elkaars religieuze waarheid accepteren, elkaars culturele diversiteit waarderen
en daarmee elkaars identiteit erkennen.

Vredesviering 2013


Namens de samenwerkende partners danken we iedereen voor hun inzet tijdens deze Week van de Vrede en voor hun aanwezigheid bij de verschillende activiteiten.