Inclusief Samenleven - Vredesviering 2021


Op dinsdag 21 september 2021 hebben we met zo'n 70 bezoekers de jaarlijkse Internationale Dag van de Vrede gevierd bij het Apostolisch Genootschap Enschede Zuid. Het thema van deze dag was Inclusief Samenleven. Met als doel bewustwording dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, juist in deze turbulente tijd. En dat inclusief samenleven een mogelijke oplossing biedt. Het werd een interessante en bijzondere avond. 

Het programma bestond uit:

  • Opening door Wethouder Niels van den Berg 
  • Ceremonie van de Vredesvlam door Elna Obreen en Maxx Rosema
  • Voordracht van Anja Hamberg
  • Gedichten door Wim Hamberg
  • Vredesmantra door Suradj Jagai
  • Toneel van Theatermakerij Enschede 
Alle sprekers werd afgewisseld met prachtige liederen door zangeres Sandra Gouriye en haar ensemble en door gitarist Roel Dorgelo. De presentatie van de avond was in handen van Henriëtte Harkink. 

De jeugd steelt de show
In de eerste plaats was het heerlijk dat we weer een redelijk 'gewone' viering konden vieren. Met publiek, met elkaar en met de Vredesvlam. Wat de avond extra bijzonder maakte was de aanwezigheid van jonge mensen. Met ieder z'n eigen verhaal over hoe je vrede kunt beleven, breken en maken.

Maxx Rosema mocht als jongste vlammendrager het Vredesvuur de kerk in brengen, waarmee Wethouder Van den Berg de eerste kaars aanstak. Elna sprak met hem over vrede in de klas en hoe je vervelende gebeurtenissen weer positief kunt ombuigen. En de avond werd afgesloten met twee zelfgemaakte theaterstukken door drie jonge dames. Zij spraken in een dialoog en monoloog over het vrije woord in oorlogstijd. Een indringend project van Theatermakerij Enschede, waarbij jongeren theater maken naar aanleiding van gesprekken met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

We danken iedereen die deze avond mogelijk heeft gemaakt.