Vredesvuur verlicht Earth Hour


Tijdens Earth Hour – een jaarlijks evenement in maart – gaat overal in de wereld voor één uur het licht uit. Met een simpel gebaar geven consumenten, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal af dat we ons zorgen maken over onze aarde. Een initiatief van het Wereld Natuur Fonds dat ieder jaar groeit in het aantal deelnemers.

Dit jaar op 25 maart 2017 deed ook Enschede mee. Verschillende gebouwen van de gemeente werden niet verlicht, zoals de Grote Kerk en het gemeente huis. Maar ook gebouwen als Grolsch, Saxion, het station, horecagelegenheden, sportscholen en de Alphatoren stonden in het donker.

Een wandelgroep had de Vredesvlam gevraagd om als vredeslicht aanwezig te zijn tijdens dit Earth Hour. De Wonne hielp daar graag aan mee. Vooraf hadden ze veganistisch gegeten, gemaakt door Enschedese bedrijven, samen gedanst, een aarde meditatie gedaan en lampionnen gemaakt. Ze wandelden met trommels door de stad en haalden met de lampionnen het vuur op bij de Vredesvlam in de Wonne. Het voelde enorm gezamenlijk, ook het er omheen staan en afwachten gaf veel geborgenheid.

Met al dit licht liepen ze naar de Grote Kerk, waar een kaars stond die van stompen was gemaakt. Deze kaars werd aangestoken met het vredesvuur. Daar luisterden ze naar akoestische muziek en gedichten. Het licht van de ene kaars in de kerk gaf een intense stilte, iedereen ging als vanzelf fluisteren of zwijgen. Ook al was dat van tevoren niet afgesproken. Heel mooi, vol eerbied voor dit kleine licht met zo'n grootse boodschap.