Zo goed als nieuw met Stedelijk Lyceum Innova


Op vrijdag 10 en 17 februari heeft het team van Lopend Vuurtje op het Stedelijk Lyceum Innova bezocht. De hele brugklas met 64 leerlingen deed mee met het duurzaamheidsproject 'Zo goed als nieuw'. De les Lopend Vuurtje was een onderdeel van dit project.

Tijdens de eerste les leerden we in een filmpje van André Kuipers hoe je vanuit de ruimte kan zien hoe ons menselijke gedrag de aarde ernstig verwoest. En wat iedereen daar zelf aan kan doen. We hebben daar samen ideeen over gedeeld. Corrie Stadthouders vertelde namens de Wonne over wat de bewoners van de Wonne doen voor een meer duurzame wereld. Zoals 1x per week vegetarisch eten, het runnen van een kringloopwinkel en mensen die hulp nodig hebben tijdelijk opvangen. Een deel van leerlingen hebben vervolgens een vredeslichtje gemaakt met een wens voor een ander. En anderen hebben met verve haiku's geschreven met Vrede als onderwerp.

Voor de tweede les namen alle leerlingen drie dingen van huis mee die ze niet meer gebruikten. Dingen die wel geproduceerd zijn met grondstoffen van onze aarde en waarvan we samen willen voorkomen dat ze bij het restafval belanden. Die spullen zijn verzameld in kratten, waar we probeerden om een nieuwe bestemming te vinden voor al deze afgeschreven spullen. Dat lukte, 75% van de spullen kwam bij een nieuwe, blije eigenaar of werd meegenomen voor een bekende.

Negen leerlingen komen op 21 maart naar de Wonne om over dit project te vertellen aan andere scholen, die hun project gaan delen. Dit ter gelegenheid van de 5-jarige Wereldvredesvlam Twente in de Wonne. Ze hebben dit al voorbereid in een mooi gezamenlijk verhaal. Dus wordt vervolgd!