Opening van 298 vredeshuisje

Zaterdag 18 juli 2015


Wat begon met een toevallige ontmoeting werd voor de Wereldvredesvlam Twente een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de officiële opening van een bijzonder kunstproject: 298 vredeshuisjes ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de MH17. Een jaar na deze ingrijpende ramp.

Epenaar René Blok verloor zelf ook een paar dierbare vrienden uit de wetenschapswereld en heeft zijn boosheid en verdriet omgezet in een tastbare herinnering en een krachtig symbool. Twee grote wanden gevuld met 298 witte vogelhuisjes. Om de 298 namen, en vooral de personen achter die namen, extra betekenis te geven, is op ieder huisje de oorspronkelijke betekenis van elke voornaam gegraveerd. Dan valt op hoe vaak onze namen iets symboliseren van Goddelijkheid, Schoonheid of Kracht.

De opening in de Grote Kerk in Epe werd voorafgegaan door het vrijlaten van 298 duiven. Het leek alsof de zielen van alle slachtoffers door de heldere blauwe hemel vlogen. Daarna hebben Astrid, Coos en Thilde de Vredesvlam uit Enschede geïntroduceerd, die vervolgens de hele dienst prominent tussen alle vredeshuisjes stond. Verder waren er bijzondere sprekers over Vrede, Vrijheid en Vriendschap. En er was veel mooie muziek, door vrienden en familie van René. Na afloop zijn er 298 kaarsjes aan de Vredesvlam aangestoken. Al met al een hele persoonlijk opening en dienst.

298Vredeshuisjes

Het is René's droom om deze vredesmuur uit te dragen in Nederland, de landen van de slachtoffers en wellicht over de gehele wereld. Met als ultieme wens een permanente Vredeswand bij de Verenigde Naties. U kunt daar ook aan bijdragen door een donatie te doen, zitting te nemen in het bestuur van zijn Stichting Apodro of hem in verbinding te brengen met mensen die hem verder kunnen helpen.

Hieronder twee websites over dit kunstwerk om te bekijken: