Monniken verwarmen Twente deze zomer!

Dinsdag 17 juni 2014


Vorig jaar was de komst van een groep Tibetaanse monniken uit het Sera Jey klooster in India een groot succes. Honderden mensen genoten van de kleurenpracht, de meditatieve sfeer en de boeddhistische rituelen. Voor iedereen die dat opnieuw wil beleven of het toen heeft gemist, komt er deze zomer een herkansing!

Van 7 t/m 10 augustus bezoeken de monniken opnieuw Twente als onderdeel van hun Tour of Compassion and Harmony. In drie dagen leggen zij een kleurrijke zandmandala in de theaterzaal van Prismare. Op de laatste dag wordt de zandmandala ceremonieel ontbonden en uitgestrooid in de Roombeek. Daarnaast verzorgen de monniken activiteiten in de Wonne en de Zwanenhof te Zenderen. U bent van harte uitgenodigd om dit alles bij te wonen. Behalve in Zenderen zijn alle bijeenkomsten gratis toegankelijk!

Bouwen aan compassie en harmonie
Het doel van deze wereldtournee is om geld op te halen voor het bouwen van nieuwe schoolfaciliteiten voor de studenten van het Sera Jey klooster. Na het succes van de vorige tournee is al een groot deel van de bouw gerealiseerd. Met deze tweede tour hopen ze de school te kunnen afbouwen. Uw donaties, de entree in de Zwanenhof en de opbrengsten uit de tourwinkel, komen direct ten goede aan de bouw van deze school.Zandmandala 
Een zandmandala is de paleis-woning van een Boeddha die door de opgeleide monniken wordt gelegd. Het is de basis voor verstilling en boeddhistische zegeningen die weer verlichting geven. Tijdens deze tournee leggen de monniken drie verschillende zandmandala’s die horen bij drie verschillende Boeddha’s: compassie, heling/verlichting en vrede.

Ceremonie
Gebed vormt een belangrijk onderdeel van de dagelijkse praktijk van boeddhistische monniken. Tijdens de tour besteden de monniken dan ook aandacht aan gebeden en rituele ceremonies om mededogen en harmonie te genereren. Zij voeren dit uit in hun unieke traditionele vormen en met de klanken van gezang en rituele muziekinstrumenten.

Het programma in de Zwanenhof bevat een presentatie over de Tibetaanse cultuur en symboliek, het boeddhisme, geestelijke ontwikkeling en een korte meditatie. Na de pauze start de traditionele ceremonie Purification through the Seven Limb Prayer. Het Koningsgebed, waarbij o.a. gebeden wordt voor licht in de duisternis van onwetendheid en het verwijderen van al het lijden voor diegenen die het zwaar hebben. De kracht van dit gebed helpt negatieve obstakels in alle vormen te verwijderen en te zuiveren.

Chantconcert
Zang – en in het bijzonder het chanten van mantra’s – is een belangrijk onderdeel van het kloosterleven. Speciaal voor deze tour in Twente verzorgen de monniken een klein concert rondom de Wereldvredesvlam in de Wintertuin van de Wonne.

Stadsverlichting
Door met een groep mensen bij elkaar in stilte te zijn, ontstaat een krachtig energieveld dat een bewezen positief effect heeft op bijvoorbeeld de criminaliteit in een stad. Elke tweede zondag van de maand stelt de Wonne haar deuren open voor de Stadsverlichting meditatie. Op 10 augustus wordt de meditatie geleid door de monniken uit het Sera Jey klooster.