Monniken leggen en verstrooien zandmandala in Roombeek

Zaterdag 18 mei 2013

Zandmandala Sera Jey Monastery

Twee weken geleden konden we nog genieten van de bijzondere sfeer in Prismare en de Wonne die de monniken uit het Sera Jey Klooster uit India meebrachten. We hopen dat u ook van hun aanwezigheid en hun kunsten hebt genoten.

Van 2 t/m 4 mei hebben ze in verschillende etappes de zandmandala van de Boeddha van Compassie gelegd. Voor deze gelegenheid kozen ze voor een kleine variant. Klik hier voor een kort nieuwsitem van RTV Oost, dat aan het begin van hun bezoek is gemaakt.

Op de herdenkingsavond van 4 mei hebben ze een speciale dienst verzorgd rondom de Wereldvredesvlam in de Wonne. Ook daar mochten we een wintertuin vol geïnteresseerden ontvangen. In deze gezamenlijke stilte herdachten we ook de monniken die hun leven hebben gegeven voor een vrij Tibet.

Zondag 5 mei is de mandala onder grote belangstelling op traditionele wijze 'bij elkaar geveegd' en langzaam uitgestrooid in de Roombeek. Het zonnetje zorgde voor extra verlichting, wat het geheel een stralend en warm aangezicht gaf. Hoe jammer ook, juist deze mandala staat voor de vergankelijkheid van alles. En de Roombeek zal het heilige zand nog lang in zich dragen.

Ter afsluiten gaven de monniken een korte show met typische Tibetaanse muziek, zang en dans. Het zal wel weer even duren voor de muren van Prismare deze klanken en kleuren opnieuw mag ontvangen.

Wij danken de monniken voor hun aandacht en compassie. De gastgezinnen voor het verblijf dat zij de monniken gaven. En we danken Prismare en de Wonne voor de ruimte die zij boden om deze cultuur niet verloren te laten gaan. Hopelijk tot een volgende keer.