Viering vol dromers en doeners

Maandag 21 september 2015


De jaarlijkse Viering voor Vrede is na zes jaar uitgegroeid tot een bijeenkomst waarbij een bijzondere hoofdspreker wordt omlijst door activiteiten en initiatieven, die de laatste maanden zijn opgestart. Die hoofdspreker was niemand minder dan dhr. Alexander Rinnooy Kan en de activiteiten hadden we op deze website al kort voorgesteld. Die hebben nu een echt gezicht gekregen en hopelijk een kerkzaal vol fans.

De avond werd toepasselijk geopend door het 'thuiskomen' van de Wereldvredesvlam Twente. De wandelaars, die een week eerder met de vlam van Enschede naar Almelo waren gelopen, hebben haar weer overgedragen aan de organisatie. Waarmee natuurlijk gedurende de viering alle verbindende kaarsen zijn aangestoken.

Jaco Zuurmond vertelde over de 'reis' van de kerk waarin we de viering mochten aanbieden. Een reis van Vredeskerk naar Ontmoetingskerk. Wat meer is dan een naamswijziging en grote verbouwing. Deze kerk gaat letterlijk de ontmoeting met de stad aan, ongeacht cultuur, ras en religie. Wat we ook met deze viering voor ogen hebben.
Toen was er ruimte voor de eerste grote activiteit: de vredescollages van zes groepen leerlingen. De collages met hun visualisaties van vrede hingen als een lang schilderij onder het balkon van de kerk. En Lars van het Stedelijk Lyceum Innova wist bij het aansteken van de kaars heel mooi te verwoorden, Door te stoppen met het roepen dat jouw geloof het enige ware geloof is, zal het met die wereldvrede ook wel een keer goed komen.

Ook de Reisgenoot zong in zijn liedjes over een wereld waar het allemaal wel oké is. Want wie nu tranen van verdriet huilt heeft ooit het geluk gevoeld. En wie anders durft te denken en doen bereikt meer dan wie altijd met de meute meeloopt. Dat hij de viering opende met zijn oproep om vooral te blijven dromen, sloot ook mooi aan bij ons initiatief om die dromen om te zetten in actie!

De lancering van Pakhetop! is sinds de viering een feit. Een online werkplaats voor wereldverbeteraars. Creatieve dromers laten hun inspirerende ideeën achter. Actieve doeners pakken het op, al dan niet met iemand samen. En de wereld vult zich met vreugde en vrede. Bekijk het filmpje en doe mee. De wereld heeft ook jouw talent nodig, echt waar!

Hoe de bewoners van Enschede ook tegen vrede aankijken en wat zij doen om daar aan bij te dragen, was te lezen op de vredesmuur. Inmiddels zes houten panelen lang en behoorlijk volgeschreven. Genoeg stof om met elkaar over in gesprek te gaan, en de reis van deze muur door de stad is zeker nog niet ten einde.

Tussendoor sprak dhr. Rinnooy Kan over zijn persoonlijke ervaring met het verlangen naar vrede, dat hij terug las in de oorlogsdagboeken van zijn ondergedoken vader. Ook wees hij op de onschatbare waarde om bevrijd te zijn van angst en rechteloosheid. Iets wat we soms lijken te vergeten als er mensen op de deur kloppen die deze angst intens bij zich dragen. Hij gaf tot slot drie 'acties' mee waar wij ons elke dag voor kunnen inzetten om te komen tot meer vrede in de wereld: democratie, sociale rechtvaardigheid  en duurzame ontwikkeling.

Het slot van de viering werd een spannende ontmoeting tussen mensen die elkaar nog niet kenden en die we hadden uitgenodigd elkaar een toepasselijke of persoonlijk vraag voor te leggen. Ook kreeg iedereen een wenskaart om naar een bekende op te sturen of voor een onbekende achter te laten. Een uitnodiging om meer vredeswensen en liefdevolle glimlachten te verspreiden over de wereld.

Al met al was deze zesde Viering voor Vrede er niet één om van achterover te leunen. We hebben verschillende activiteiten neergezet, die om een vervolg vragen. En het in beweging zetten van mensen vraagt meer dan één mooie en gezellige avond. Want na dromen komt doen, dus we zien elkaar hopelijk snel weer, ergens onderweg naar een wereld vol vrede!


Vredesviering 2015
Fotograaf: Elna Hulsebosch-Obreen en Arie van de Veer